Årstad – Førde: Kvinner, 2.divisjon

Kamprapport:

Kvinner, 2.divisjon
Årstad – Førde  
               
Tid: søndag 26.1.14.
Sted: Sædalshallen

Resultat: 24-38

Forsmedelig tap for Årstad

Kampen mellom Førde og Årstad endte med tap for Årstad. Men målforskjellen sier ikke alt. 

I første omgang fulgte lagene hverandre tett, og Årstad kunne notere seg mange gledelige enkeltpresestasjoner. Ti av spillerne noterte seg for skudd denne omgangen, og seks av dem fikk uttelling. Det var ikke mangel på gjennombruddshissighet i Årstadangrepet. I forsvar kunne man ha ønsket et mer offensivt spill, samt bedre markeringer. Da kunne de ha ledet til pause, i stedet lå de under med to mål. 

I andre omgang gikk Årstad på en tre-minutters smell hvor Førde jaget inn syv mål på like mange angrep. Årstad scoret ingen. Førdes forsvarsrekke vartet opp med solid spill gjennom hele kampen, noe antall blokkerte skudd beretter om. Parret med en nesten usansynlig frisk offensivitet i angrep, har de definert oppskriften på hvordan vinne håndballkamper. I første del av andre omgang fungerte laget i begge ender, og i denne perioden avgjorde de kampen. Men Årstads lag består av en gjeng fightere som aldri gir opp; i kamp etter kamp denne sesongen har de kjempet seg opp fra syv og åtte baklengs til seier. Med litt mer fokusert forsvarsarbeid kunne de ha redusert målforskjellen betraktelig. I angrep var de litt uheldige; elleve spillere noterte seg for skudd, fem fikk uttelling. 

Alle gode ting er tre 

Årstad tok kampens første angrep, og bygget det rolig opp før Maylinn T. Hove fra venstrebackposisjon gjorde et gjennombruddsforsøk Førdespillerne avverget. Deretter gjorde Elise Huseklepp et lynraskt utfall fra høyrebackposisjon, men også dette ble avverget av et åpenbart godt forberedt Førdelag. Det tredje forsøket tok Årstads venstreving, Elisabeth Baird, ansvaret for; med en frisk besluttsomhet gikk hun rett på mål, ble kontant stoppet, før hun – etter elegant å ha vridd seg ut av en real klemme – sendte Årstad i ledelsen ved et feiende flott mål. Førde svarte med et angrep hvor de brukte hele bredden i laget, før venstrebacken gjorde en uventet vending fra nesten ti meter, hoppet opp, skjøt hardt nede i Årstadkeepers Marianne Sundsbaks venstre hjørne – og utliknet. Nettopp det skulle gjenta seg de neste fire angrepene, før Sundsbakk demonstrativt satte slåen for, og vartet opp med redninger av solid merke. Responsene hennes er ekstremt hurtige, og må være misunnelsesverdige for enhver keeper. 

Årstad svarte med et hurtigere bygget angrep, og igjen ett hundre prosent produktivt: Maylinn Hove tok ansvar, gikk hurtig opp i skuddmodusen sin fra sin venstrebackposisjon, kylte ballen i motsatt hjørne – og sendte Årstad nok en gang i ledelsen. Førde stormet i angrep og utliknet omtrent før Årstadforsvaret var tilbake på jobb. Omtrent slik fortsatte det gjennom hele første omgang: lagene fulgte hverandre tett, og det var ikke gitt hvilken vei det skulle gå. 

Forsvar

Årstadforsvaret lot imidlertid Førde få det litt for enkelt med å finne luker og rom, med ditto scoringsmuligheter. En del baklengsmål burde kunne ha blitt avverget. Den elementære ”opp med hendene i forsvar” kunne registreres hele tiden hos Førdeforsvaret, men sjeldent hos Årstad. Førdes mestscorende spiller skjøt ofte fra både ni og ti meter, og den slags burde kunne ha blitt blokkert av forsvaret. At Førde visste hvordan man blokkerer, ble åpenbart for Årstad ettersom kampen skred frem og flere og flere skudd gikk i forsvarsblokken (ca 15 prosent av skuddene i første omgang, og 16 prosent i andre omgang). Dette er obligatorisk time-out-anliggender. 

Førde viste flere ganger at de kan vri angrepsspillet, og da ble Årstadforsvaret hengende litt for langt etter. Som når Førde lar ballen gå halve rekken, høyrebacken mottar, krysser til venstreback samtidig som venstrebacken inntar midtbackposisjon, og mottar ballen i det et prakfullt rom åpnes i Årstadforsvaret, går helt til seksmeterlinjen – og selvsagt setter skuddet hvor det skal settes. Markeringer skal man ikke ta lett på.  

Keeperbytte

Etter snaue ti minutter av første omgang forlot keeper Marianne Sundsbak banen. I hennes sted kom Maren Martingdal inn. Hun viste tidvis praktfult keeperspill. Hun har gjenomgående god evne til korrekt plasering, og reddet 32 prosent av skuddene.  Gang på gang reddet hun rushangrep, i tillegg til ett av to straffer. Det ene hadde hun en halv hånd på, og den andre reddet hun mesterlig.  

Andre omgang 

Etter sidebytte gikk det ikke helt Årstads vei. Verken i angrep eller forsvar lykkes man helt med det man gjorde, og det tok nær innpå halvspilt omgang før Årstad kom inn i kampen igjen. Da hadde imidlertid Førdes ledelse blitt såpass stor at det var åpenbart hvilken vei det bar. 

Tonen i omgangen ble satt da Førde scoret syv strake, og Årstad bommet tilsvarende i løpet av de første minuttene. Den slags kan slå ut de beste. Keeper Maren Martingdal fikk en stri tørn, og måtte gang på gang hente ballen frem fra nettmaskene. Da Sundsbak overtok, var det med bravur; 50 prosent redninger i den første perioden. Hun endte litt ned, men dog bra: hun reddet 31 prosent av skuddene Førde skjøt mot henne i andre omgang. 

Utover i omgangen gjorde Elise Huseklepp seg godt bemerket, og det samme gjorde Kine Fredriksen. Ingrid-Liv Morkken imponerte med en skuddkraft langt hardere enn gjennomsnittet, og straffekastet hun eksekverte så Førdekeeper neppe noe til før ballen jaget nettet. Morkken spilte i litt forskjellige posisjoner, men syntes å fungere aller best i midtbackposisjon.  

Årstad skjøt flere skudd i andre enn i første omgang. Problemet var at hvert mål kostet flere skudd enn i første. Uttellingen i første omgang var på 38 prosent, mens i andre sank den til 29 prosent. Deler av dette kan nok tilskrives at laget mistet litt fokus (men aldri viljen!). Imidlertid gikk 21 prosent av skuddene i andre omgang enten i stang eller utenfor, mens som nevnt 16 prosent gikk i forsvarsblokken. Kun 55 prosent av skuddene gikk innenfor stengene, og 52 prosent (!) av disse reddet Førdes keeper. Statistikken er kald og kynisk, og den forteller aldri hele sannheten: Førdeforsvaret gjorde en meget god jobb, og da blir det vanskeligere å komme til skudd – og langt enklere å være keeper. I første omgang hadde Førdekeeperen en langt lavere redningsprosent. Da gikk 23 prosent i stang eller utenfor, mens 53 prosent havnet innenfor stengene, og av disse reddet keeper 26 prosent.  

Årstad pr statisikk: 

Maylinn Hove var ansvarlig for 26 prosent av Årstads skuddtotal i kampen, og 25 prosent av Årstads mål. Scoringseffekten hennes var på 31 prosent. Elise Huseklepp og Ingrid-Liv Morkken fulgte på andreplass som ansvarlig for vel 15 prosent hver av skuddtotalen, og henholdsvis 20 og 16 prosent av målene. Huseklepp hadde en scoringseffekt på 45 prosent, mens Morkken hadde en scoringseffekt på 36 prosent. Isabell Sunde-Hoel stod for vel 12 prosent av skuddene, og ditto mål, og hadde en scoringseffekt på 11 prosent. Kine Fredriksen besørget syv prosent av skuddene, og åtte prosent av målene. Scoringseffekten hennes var på 40 prosent. Kandi Veronica Sabathe stod for ti prosent av skuddene, og åtte prosent av målene. Hennes scoringseffekt var vel 28 prosent. Totalt noterte ni spillere seg på scoringslisten.

Det var en del personlige feil i forsvar. I angrep synes laget å trenge et litt større repertoar. Slikt bør kunne rettes opp, og da vil Årstad virkelig kunne bli et lag å regne med.  

1) Redningsprosenten er her reelle redninger; det er beregnet av skudd som faktisk treffer innenfor stengene. Stangskudd, samt skudd som går utenfor/ over mål holdes utenfor. 

EE

05.02.2014

  • G-sport
  • Aktiv Xpress
  • Obos
  • Grasrotmidler